Monday, March 8, 2010
Sunday, March 7, 2010
Ayam Penyet
Bahan - Bahan Ayam
- 1 ekor ayam – potong ikut suka
- ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
- ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
- 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
- 5 ulas bawang kecil
- 10 ulas Bawang Putih ( lagi banyak lagi bagus )
- 2cm Halia
- Sedikit Air
- 1 sudu kecil Garam
- Minyak masak untuk menggoreng.
Bahan - Bahan Sambal
- Sedikit minyak masak
- 10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
- 10 biji Cili padi
- 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
- 3 biji Bawang putih, hiris
- 5 biji Tomato, potong 4
- 5 cm Belacan
- 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
- 3 sudu gula merah/secukup rasa
Bahan - Bahan Nasi
- Beras lebih kurang 4 pot
- Air biasa atau lebihan air rebusan ayam
- Garam secukup rasa
- Daun pandan
Bahan - Bahan Serdak Ayam
- 2 – 3 biji telur
- 2 sudu besar tepung beras
- Minyak utk menggoreng
Ulam - Ulaman
- Timun
- Salad
- Ulam Raja
Cara-cara
Untuk Ayam Penyet
- Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
- Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman(perap lama sedap sikit)
- Kalau ada tempe dan tahu gaul sikit dgn bahan yg dikisar.
- Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
Untuk Sambal
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
- Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
- Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
- Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
- Masukkan gula merah dan gaul rata.
- Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.
Untuk Sup
- Jika perlu sup rebus ayam dgn air yg lebih banyak dan sediakan seperti sup nasi ayam etc.
Untuk Nasi
- Masak nasi seperti biasa atau masak dengan air rebusan ayam jika ada lebih. Masukkan garam dan daun pandan.
Serdak Ayam Penyet
- Kacau telur dengan tepung beras sehingga sebati.
- Panaskan minyak dengan menggunakan minyak goreng ayam tadi, apabila minyak panas, tuang telur menggunakan penapis dan kacau sehingga garing.
- Toskan serdak dan hidang bersama nasi, ayam, sambal serta ulam – ulaman.
Dania @ Wangsa Bowl
Last 3 weeks, kitaorang semua dengan ngangah dania g la try bowling kat Wangsa Bowl kat Wangsa Walk....Tempat baru, lane baru, bola baru, kasut baru lain drp yg lain so main pun macam best. Game 1 dimenangi oleh mama, game 2 dimenangi oleh babah and 3rd game ngangah yang menang...semua adalah pemengang dan tiada pengalah.
Subscribe to:
Posts (Atom)