topbella

Sunday, September 20, 2009

Salam Syawal..




Emm....ehhh..dah raya..pejam celik..pejam celik dah raya rupanya...sekejap jerr rasanya sebulan berpuasa..Mama,Babah & Dania..nie 1st time beraya bersama...paper pun Selamat Hari Raya Aidilfitri..Maaf Zahir & Batin...

" Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi,
Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa,
Dalam kelembutan lidah ada juga ketelanjuran kata,
Dalam gurau & senda tentu ada terguris rasa,
Dalam kehidupan pasti ada salah dan khilaf,
Salam Aidilfitri Maaf Zahir & Batin"

Thursday, September 17, 2009

The Apartment @ The Curve





Memori Ramadhan 2008 (part 2)

Allah s.w.t betul2 menguji kesabaran umatnya...mama dah lah alah teruk..muntah2,gastrik,peduh ulu hati and etc....ader lah satu hari tu...masa tu babah x der balik ,dia balik berbuka puasa kat umah my mother in-law..masa tu tgh hari...nak muntah jerr pun bangun lerr dr tempat duduk nak ke sink nak muntah...rasa lain mcm jerrr...kaki rasa panas jerr pas tu rasa mcm ader benda mengalir...tunduk tgk bawah..rupa2 mama bleeding teruk...masa tu mengalabah jgn citer....rasa nak nangis pun ader,nak pitam pun ader..mengelabah pun ader...apalah yg nak jd nie...terus abah mama ( masa nie duduk ngan wan n aki Dania ) bw g hospital..masa nie hospital yg paling dekat dgn umah hospital selayang...bw2 terus masuk emergency room masa tu my hubby dah ader..check aper yg patut...masa scan tu dorg ckp x nampak aper pun..isshhh mengelabah mama,masa tu pk alamak benda yg sama terjadi kerr dlm hati tu berdoa jerr...pas tu terus dorg tolak masuk wad...masuk air..masa tu bleeding x stop lg...doc pakar ckp mama punya kandung dlm ketegori kandungan terancam..jadi or tak jadi jerr..masa tu my hubby dah -rasa give -up sgt sampai dia ckp dkt mama…babah tak sanggup tgk mama mcm nie…tak lalu makan,x leh tido…letih x bermaya…kalau nie jer jalan yg boleh tolong mama back to normal babah redha….kita cuba lain kali..sbb babah ckp dia x sampai hati tgk mama mcm nie… ( sedih mama time nie ). Tapi doc ckp x per kita scan skali lg tgk mcm mana…mlm tu mama doa panjang..hope allah makbulkan aper yg mama doakan…

Next day mama scan skali lg..alhamdulillah doc ckp nampak denyut jantung baby…may be ok doc x berani nak kompemkan…so doc ckp kandungan nie terancam…doc suh mama balik n buat appointment utk scan balik baby..nak tgk progress baby mcm mana…so mama pun balik tak sampai seminggu lepas tu mama masuk hospital balik pasal kes alah..tu masa tu dorg check dorg ckp baby look ok..progress…alhamdullilah

Syukur babah n mama…

Tapi mama mmg betu2 kesiankan babah..sabar dia dgn mama..masa tu mama tgk dia mcm tak terurus..makan tu ok lerr pasal duk dgn my parent sume dorg sediakan..tp sedih tu tgk muka dia x ceria,penat..tido pun mcm x cukup…setiap kali mama masuk ward babah akan temankan mama..tido kat hospital..babah boleh temankan pasal mama under babah punya GL so boleh duduk 1st class.. ( hehehe )..buka puasa pun kat hospital..tido,peg keje pun dr hospital…mcm2 lah babah buat amik air kuatkan smgt,babah mmg betul2 kuat n sabar dgn mama…masa tu babah ckp aper jerr yg mama nak makan dia akan cr kan..tp alhamdullilah mama x der lah mengidam paper…

ramai2 kawan2 mama ckp mama nie mengada2 org lain pregnant jg tp x mcm nie..ikutkan sgt hati tu,manja…tp my advice is lain org lain keaadannya…org yg mengalami nasib sama mcm mama tahu mcm mana keadaan tu..bukannya kita minta…mungkin ini ujian drNYA..kali akhir mama masuk hospital dekat2 seminggu jg tu yg last mama masuk…lepas tu dah x mama nak boleh control dgn makan ubat..sebelum nie mkn jg ubat tp tak jalan jg..ubat muntah,ubat gastrik,ubat pedih ulu mcm2 ubat..tapi mama still x boleh makan especially nasi..mama makan benda yg kering jerr biskut..susu mama x berani amik lg..the best part it mama boleh makan benda yg grill jerr yg minyak2 sume muntah balik…tp lahamdullilah bila dah masuk 5 bln mama dah ok and dah boleh keje…nampak skit babah ceria…tp lepas tu mcm2 nak makan….babah kata never mind anything for mama..asal mama happy n makan…lepas jerr masuk 5 bln mak dah stabil dah boleh control skit2 muntah,gastrik,pedih ulu hati sbb mama dah boleh makan sikit…bayangkan berat mama turun 10kg dr berat asal…ini al-kisah bila ramadhan menjelma…

Sunday, September 13, 2009

Dania @ Injection

Last 2 week Dania g injection utk Hep B ( 3 serangkai ) time nie Dania Sofia dah 5 mths Time nie doc fav Dr Sheila Lopez not around so Dania jumpa partner Dr Sheila, Dr Kanchana....time nie Dania timbang berat....alamak dah 9.3 kg...but Dania ok tak over weight..pasai Dania panjang...but doc advice suruh Dania start mkn fruits n vege...Dania oh Dania!!!

Dania & Dr Kanchana



Sian Dania inject lagi..

Thursday, September 10, 2009

Memori Ramadhan 2008 ( part 1 )

Bila masuk jerr bulan puasa mesti teringat peristiwa nie...sampai bila pun tak boleh lupa...masa beberapa bulan kawin dpt berpuasa n berhari raya bersama hubby masa nie belum ader rezeki lg...last year masa 1st anniversary dapat good news after tunggu 1 year and gap 6 mths lepas misscarriage atas nasihat doc...mama kompem pregnant, dua kali buat pregnancy test sendiri dgn check kat klinik...masa tu usia kandungan dlm 7 week...happynya mama apa tah lg babah...this time my mom pesan jg elok2 jgn happen lagi...x elok dia ckp...so mama pun kuranglah aktivi berjalan dgn babah...and kebetulan alhamdulillah mama dah tak wat keje yg agak lasak lg...last time mama ingat missc nie pasal keje lasak sgt lah....

masa 1st pregnant dulu mama x der lah alah aper pun just normal morning sickness jerr...mcm other preggy women....tapi mama mmg tak sangka this thing happen....2 mths hospitalize kat umah and kat hospital..alah teruk sgt...makan aper semua kuar balik...x telan lg pun kuar balik..aper jer yg masuk kuar...sampai dekat masuk kuar hospital 2 3 kali masuk air,bukan kata hospital jerr klinik pun ader,pusat perubatan Naluri pun ader mcm2 ada ( : ) )..dekat2 40 botol jglah...asyik muntah jerr...urine plak problem takut jd benda lain...tp alhamdulilliah baby ok...tp risau jg pasal mama x makan aper pun so baby mcm mana...tp like doc siti ckp time tu baby akan makan aper jer yg ader dlm perut mama dia utk survive....bila scan nampak heart beat baby..doc siti ckp baby ok mama jerr yg teruk...doc siti ckp slalu alah teruk nie..pregnant twin or baby boy...tp heart beat 1 jerr yg nampak...emmm...tp doc ckp lain org lain alahnya...

Tuesday, September 8, 2009

Juadah Berbuka (Part 4)

Telur & timun


Sambal tumis udang & ayam bakar


Aneka kacang & ikan bilis



Paru percik

Popia & otak - otak


Sira pisang, sata & pau sambal


Nasi lemak

Air kelapa


Friday, September 4, 2009

Juadah Berbuka (Part 3)

Pajeri terung & masak lemak rebung




Murtabak & samosa




Rojak Singapura



Udang & sambal tauhu telur dengan ayam





My Details

My Photo
Nazira Nazri
Dania Sofia luvly mama & wife to my beloved hubby Mohd Zulkarnaen
View my complete profile